Communicatie en transparantie staan hoog in het vaandel van Connected Companies en dat betaalt zich uit. Collega's begrijpen beter waarom hun rol in de organisatie essentieel is. Hoe dat werkt? Communicatie is essentieel, bijvoorbeeld over de bedrijfsmissie en -doelen. Het resultaat is niet alleen een beter moraal – het levert over de hele linie betere bedrijfsprestaties op: een 17% hogere productiviteit en 21% meer winstgevendheid.

Connected Companies zetten interne communicatie op drie manieren in om betere bedrijfsresultaten te behalen. Hieronder geven we je ze cadeau:

Workplace-Facebook-003-2

Stel dat de CEO een nieuwe doelstelling aankondigt op intranet, moet hij/zij dan ook een mail sturen om te zorgen dat het bericht überhaupt gelezen wordt?

sq-Fotografie-2019_06_051739_LR-151x151
Bart Zuidgeest CEO @ NextNovate

1. Beslissingen begrijpen

Connected Companies weten dat succes wordt aangewakkerd door sociale relaties - binnen en buiten je organisaties. Wanneer sociale relaties goed werken door open en transparante communicatie, is de kans groter dat de organisatie floreert. Nieuw onderzoek van Forrester toont aan dat 99% van de werknemers van Connected Companies begrijpt waarom beslissingen worden genomen door het management. Bij ‘normale organisaties’ begrijpt slechts 5% van de collega's de beslissingen van het management. Een gevoel van ‘aan de zijlijn staan’ heeft sterke negatieve gevolgen voor de samenhang, cultuur en de productiviteit van je organisatie.

 

2. Pijnpunten identificeren en oplossen

Sommige van de meest voorkomende communicatiehulpmiddelen, zoals een intranet, vereisen het gebruik van aanvullende tools om effectief te zijn. Stel dat de CEO een nieuwe doelstelling aankondigt op intranet, moet hij/zij dan ook een mail sturen om te zorgen dat het bericht überhaupt gelezen wordt? Beperkte tools maken het lastig om werknemers op grote schaal te bereiken. Ook kan het lastig zijn om opgebouwde kennis terug te zoeken. Inefficiëntie ligt hier vanzelfsprekend op de loer!

 

3. Tools kiezen die conversaties aanmoedigen

Connected Companies gebruiken tools die collega's in staat stellen om hun kennis en expertise te delen. Ze maken het makkelijk om deel te nemen aan tweerichtingsgesprekken, vooral tussen verschillende afdelingen, maar ook tussen werkgroepen of zelfs functies. In een Connected Company kan bijvoorbeeld een kassamedewerker in gesprek gaan met de CEO, om een extreem voorbeeld te noemen. Wie weet dat zijn/haar stem gehoord wordt, heeft 4,6 keer meer kans om empowered te voelen en om het beste uit zichzelf en de baan te halen!

 

Voetnoten

Newsweaver, 'Effectieve interne communicatie leveren', 2017 Newsweaver, 'Effectieve interne communicatie leveren', 2017 Poppulo, 'Wereldwijde interne communicatiestatistieken, benchmarks en trends' 2015

Andere cases