Het staat misschien niet direct bovenaan je prioriteitenlijstje, maar de inlog van je collega’s op alle bedrijfsapplicaties kun je maar beter zo goed mogelijk geregeld hebben. De identity-managementtool Okta is wat ons betreft onmisbaar voor grotere organisaties (250+ medewerkers) die meerdere applicaties gebruiken waarop medewerkers moeten inloggen. Geheel volgens onze filosofie van de ideale digitale werkomgeving is Okta cloudbased en makkelijk te integreren met andere applicaties. Onderzoeksbureau Gartner onderschrijft onze voorkeur; ze hebben Okta vorig jaar erkend als ‘leader’ in het ‘Magic Quadrant for Access Management’ vanwege de uitvoering en de ‘volledigheid van visie’.

De voordelen die Okta biedt zijn kort samengevat:

 • single sign-on; 
 • universal directory;
 • adaptive multi-factor authenticatie;
 • API access management;
 • lifecycle management;
 • advanced server access;
 • access gateway.

 

Iedereen gelukkig

Vanwege bovengenoemde redenen maakt deze tool dan ook een hoop mensen gelukkig:

 • Je collega’s worden er gelukkig van, want met de single sign-on van Okta hoeven ze niet om de haverklap in te loggen. Het maakt niet uit of ze thuis werken, op kantoor of in een koffietentje; zonder hapering kunnen ze van hun mailbox naar een Slack-chat switchen, van de CRM-applicatie naar het HR-programma. Geen ingewikkeld gedoe met het onthouden van alle inloggegevens, wat het risico wegneemt dat mensen hun verschillende paswoorden slecht opslaan in digitale documenten of zelfs nog op een post-it aan hun monitor plakken. De gebruiker ziet en merkt overigens niks van Okta, die logt gewoon éénmalig in als hij of zij aan het werk begint. Lekker efficiënt dus.

 • Jij als IT-beheerder wordt er gelukkig van, want Okta is volledig cloudbased en de integratie met andere programma’s gaat heel eenvoudig: Okta doet ’t goed met meer dan 8.500 verschillende soorten tools.

  Ook de on- en offboarding krijg je dankzij Okta strak geregeld. En dat is handig wanneer je als bedrijf flink groeit of regelmatig met externe partners samenwerkt. Voor een beheerder betekent uitbreiding al snel twee dagen per week werk om alle gebruikers toegang te geven tot hun benodigde applicaties. Die tijd kun je natuurlijk wel beter besteden. Dankzij centraal management via Okta ben je in een handomdraai klaar met alle onboarding. Ook fijn voor nieuwe collega’s, want hoe vervelend is het als nieuwkomer dat je ergens nog niet voor geautoriseerd bent? Dat voelt toch een stuk minder welkom.

  Deze efficiëntie geldt omgekeerd ook bij het vertrek van medewerkers: de rechten per medewerker worden in één keer voor alle applicaties ingetrokken. Daardoor heb je geen risico op vergeten logins die nog gebruikt kunnen worden. Sowieso hoeft niemand nog wachtwoorden te laten rondslingeren. En afhankelijk van het vereiste niveau van beveiliging kun je makkelijk opschalen naar tweefactorauthenticatie (2FA) of verder.

Ook externe toegang

Handig om te weten: Okta is niet alleen geschikt voor interne sign-ons, maar ook voor externe toegang. Neem de app voor klanten van een supermarkt voor het bestellen van hun boodschappen, of een energieleverancier die klanten laat inloggen op de app om hun energieverbruik te monitoren. Okta koppelt deze logins aan alle betrokken interne systemen en haalt de benodigde data op. Niet voor niets gebruiken al bijna 9.000 grote organisaties deze tool. Voor een vast bedrag per gebruiker per maand krijg je een gemakkelijke, veilige en heel flexibele tool, die je eenvoudig kunt uitbreiden met extra features.

 

Wil je weten of Okta ook voor jouw organisatie goed kan werken? Neem dan contact op met Martijn.  Of download het gratis e-book 'Identity as a Service - for dummies':

Okta Identity as a Service For Dummies